Blog dla wszystkich, którzy cenią sobie dobrą jakość wody

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Domowe uzdatnianie wody



Używając codziennie wody z kranu na pewno nie jedna osoba zastanawiała się nad jej jakością. Czasem wygląd, smak i zapach popularnej kranówki odtrąca od jej stosowania w kuchni i część osób preferuje gotowanie wody mineralnej z butelek bądź przynoszenie baniaków ze studni oligoceńskich. Jednak nie wszyscy mają w okolicy studnię, a ciągłe kupowanie wody może doprowadzić do ruiny domowy budżet. Na szczęście są lepsze i tańsze sposoby na uzdatnianie wody.
Po co w ogóle poprawiać jakość wody, skoro ta jest na tyle dobra, że nadaje się do spożycia, a po przegotowaniu na pewno nic nam nie będzie? Jednymi z największych oskarżeń względem wody z kranu jest zawartość chloru, zanieczyszczenia pochodzące z rur, którymi płynie, a także stopień jej twardości. Więcej informacji dostępnych jest pod adresem https://www.filtry-do-wody.info/metnosc-i-osady-w-wodzie/

Twarda woda jest szczególnie szkodliwa dla domowych sprzętów AGD. Nie jedna pralka, zmywarka i czajnik poległy w nierównej walce z osadem z kamienia, który wytrąca się podczas gotowania wody.
No dobrze, ale co z wpływem twardej wody na nasze zdrowie?

Woda o znacznym stopniu twardości nie ma tak wielkiego wpływu na nasze zdrowie, tak jak to bywa w przypadku urządzeń AGD. Niestety jednak, powinny na nią uważać osoby starsze, chorzy na niewydolność nerek czy osoby wykazujące tendencję do powstawania kamienia w nerkach czy moczowodzie.

Aby chronić się przed negatywnymi konsekwencjami spożywania twardej i średnio twardej wody, można stosować filtry do wody, które możliwe są do kupienia w wielu sklepach. Najprostsze z nich mają formę dzbanka z wymiennym wkładem. Ich plusem jest to, że można je zabrać absolutnie wszędzie i cieszyć się czystą i zdrową wodą w miejscu pracy lub na wyjeździe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz