Używając codziennie wody z kranu na pewno nie jedna osoba
zastanawiała się nad jej jakością. Czasem wygląd, smak i zapach popularnej
kranówki odtrąca od jej stosowania w kuchni i część osób preferuje gotowanie
wody mineralnej z butelek bądź przynoszenie baniaków ze studni oligoceńskich.
Jednak nie wszyscy mają w okolicy studnię, a ciągłe kupowanie wody może
doprowadzić do ruiny domowy budżet. Na szczęście są lepsze i tańsze sposoby na
uzdatnianie wody.
Po co w ogóle poprawiać jakość wody, skoro ta jest na tyle
dobra, że nadaje się do spożycia, a po przegotowaniu na pewno nic nam nie
będzie? Jednymi z największych oskarżeń względem wody z kranu jest zawartość
chloru, zanieczyszczenia pochodzące z rur, którymi płynie, a także stopień jej
twardości. Więcej informacji dostępnych jest pod adresem https://www.filtry-do-wody.info/metnosc-i-osady-w-wodzie/
Twarda woda jest szczególnie szkodliwa dla domowych sprzętów
AGD. Nie jedna pralka, zmywarka i czajnik poległy w nierównej walce z osadem z
kamienia, który wytrąca się podczas gotowania wody.
No dobrze, ale co z wpływem twardej wody na nasze zdrowie?
Woda o znacznym stopniu twardości nie ma tak wielkiego wpływu
na nasze zdrowie, tak jak to bywa w przypadku urządzeń AGD. Niestety jednak,
powinny na nią uważać osoby starsze, chorzy na niewydolność nerek czy osoby
wykazujące tendencję do powstawania kamienia w nerkach czy moczowodzie.
Aby chronić się przed negatywnymi konsekwencjami spożywania
twardej i średnio twardej wody, można stosować filtry do wody, które możliwe są
do kupienia w wielu sklepach. Najprostsze z nich mają formę dzbanka z wymiennym
wkładem. Ich plusem jest to, że można je zabrać absolutnie wszędzie i cieszyć
się czystą i zdrową wodą w miejscu pracy lub na wyjeździe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz